Ytringsfriheten, TV 2, A-Pressen, LO, AP, Fritt Ord og Jens Chr. Hauges bolsjevikisk nettverk

AP, BA-HR, Kari Breirem, Tore Tønne, et al.
Home | ECHR | Konsesjonen | Eierskapstilsynet | Herman Berge v. Amelia Riis | Herman Berge v. Rønnov | FinanceCredit | Ytringsfriheten | - Jeg ble lurt av TV 2 | TV2 - Norge i dag

"Visjonsgruppen" - Mektig gutteklubb fra Lier

 
 
___________________________________________________________

Mektig gutteklubb

Dagbladets Gudleiv Forr har i årevis deltatt i en eksklusiv samtalegruppe med fremtredende næringslivsfolk. De ni medlemmene i "Visjonsgruppen" tilhører toppene innen næringsliv og politikk. Her er navnene.

Det er ni medlemmer i den såkalte "Visjonsgruppen". Klubben har kommet sammen den første mandagen i hver måned for å dikuterere samfunnsspørsmål og høre foredrag. I år feirer "Visjonsgruppen" 25-årsjubileum. Hittil har ikke mer enn tre av medlemmene vært kjent for offentligheten, men sammensetningen er nå klar, skriver Journalisten.

Ved siden av Gudleiv Forr, NHO-president Jens Ulltveit-Moe og tidligere Statoil-direktør Harald Norvik, består gruppen av kjente navn innen næringsliv og politikk som Anders Eckhoff (forretningsadvokat i advokatfirmaet Bugge, Arentz-Hansen og Rasmussen på Aker Brygge og medlem av Kværner-styret), Jørgen Randers (professor ved BI og frittstående konsulent), Kjeld Rimberg (tidligere generaldirektør i NSB, frittstående konsulent og aktiv i en rekke styrer), Halvor Stenstadvold (konserndirektør i Orkla), Ivar Tangen (tidligere direktør i Deminex, frittstående konsulent) og Tore Tønne (tidligere SINTEF-direktør og helseminister, nå blant annet administrerende direktør og styreformann for J. M. Stenersens forlag, styreleder for lobbygiganten Biomarint Forum og nestleder i Kværner-styret).

Gudleiv Forr sier at han ikke synes "Visjonsgruppen" har noen som helst offentlig interesse, og at den ikke har noen innflytelse på hans journalistikk.
– Dersom det kunne påvises spor i mine kommentarer eller i Dagbladets lederartikler tilbake til denne gruppen, så ville det være en sak, sier han til Journalisten.

"Visjonsgruppen" ble grunnlagt for 25 år siden av Tore Tønne, Steinar Skjeveland, Jørgen Randers og Harald Norvik. Skjeveland er den eneste av grunnleggerne som ikke lenger er med i gruppen.

 

Publisert: 26.04.2002 - 09:21 Oppdatert: 04.06.2003 - 11:41

__________________________________________________________

Sengevarmere fra Dagbladet

Ap-leder Thorbjørn Jagland ble i februar hengt ut over hele førstesiden i Dagbladet for å ha lånt hytta til skipsreder og NHO-president Jens Ulltveit-Moe. «Jagland i milliardærens seng» var avisens overskrift. Men milliardærens seng var godt varmet opp, av kjente Dagblad-medarbeidere som Eva Bratholm og Gudleiv Forr.

 
Dagbladet brukte hele førstesiden og to sider inne i bladet på å fortelle leserne at Jagland tilbrakte årets vinterferie i Ulltveit-Moes hytteparadis på Geilo. Det Dagbladet ikke opplyste, var at framtredende medarbeidere i samme avis har vært stamgjester i årevis på den samme Ulltveit-Moes feriesteder på Geilo, i Kragerø og i Provence.

Dagbladets medarbeidere deltar heller ikke bare på hytteturer med NHO-presidenten. Gudleiv Forr, seniorkommentator i det som gjerne anser seg som Norges mest samfunnskritiske avis, har i mange år vært medlem av den såkalte «Visjonsgruppen», en «samtalegruppe» med blant annet Ulltveit-Moe, Harald Norvik og andre topper i norsk samfunnsliv. Forr ser imidlertid ingen betenkeligheter ved de nære båndene til en av Norges mektigste menn.

Fødselsdagsselskap

Gudleiv Forr ønsker i første omgang ikke å bekrefte eller avkrefte om han selv har lånt hyttene til Jens Ulltveit-Moe på Geilo og i Kragerø.

– Jeg er ikke leder i Arbeiderpartiet og har heller ikke noen annen offentlig stilling som gjør at jeg må søke folks tillit. Jeg kan ikke se at det har noen offentlig interesse hvem jeg låner eller leier hytte hos, sier Forr til Journalisten.

– Journalisten har opplysninger om at du har vært på Ulltveit-Moes hytte i Kragerø samtidig med Thorbjørn Jagland. Stemmer det?

– Ja, det er riktig, jeg kan bekrefte at jeg på min fritid har vært på Ulltveit-Moes hytte i Kragerø samtidig med Jagland. Så vidt jeg husker var det i et fødselsdagsselskap for et par år siden, sier Forr.

Gudleiv Forr har også vært på Ulltveit-Moes landsted i Provence. Han understreker imidlertid at han aldri har leid eller lånt noen av Ulltveit-Moes landsteder, men bare vært der på besøk når vertskapet har vært til stede.

Også kulturredaktør og påtroppende New York-korrespondent, Eva Bratholm, tilhører NHO-presidentenes innerste krets. Hun opplyser uten videre på Journalistens forespørsel at hun har vært en hyppig gjest på Ulltveit-Moes hytte på Geilo. Bratholm var selv med på å diskutere utformingen av Dagbladets oppslag om Thorbjørn Jaglands opphold på den samme hytta.

Skarverennet

– Mannen min jobber i oljebransjen og kjenner Ulltveit-Moe i den forbindelse. Det er blitt en tradisjon at vi deltar på Skarverennet fra Finse til Geilo og overnatter hos Jens. Jeg har vel 5-6 skarverennsknapper nå, tror jeg, sier Eva Bratholm.

– Hører du ikke at det singler i glass?

– Nei, her må vi holde ting klart atskilt. Dagbladets oppslag om Thorbjørn Jagland dreide seg om at han gikk ut i en diskusjon i partiet og sa at han ble mer og mer sosialist og at han ville dreie partiet til venstre. Det var det som var vårt poeng, og det sto også i en tittel at Jagland «Vil dreie partiet til venstre», og at dette må skje i nært samarbeid med fagbevegelsen. Det er i den sammenhengen vi trekker fram at han privat låner hytta til en av Norges rikeste personer som også er president i NHO, sier Eva Bratholm.

– Ser du betenkeligheter ved å omgås maktpersoner så tett privat?

– Nei, journalister må bevege seg i alle miljøer og snakke med alle, sier hun.

«Visjonsgruppen»

NHO-presidenten har imidlertid ikke bare romslige hytter. Helt siden før han var president i Norges Rederiforbund har Ulltveit-Moe vært med i en samtalegruppe som kalles «Visjonsgruppen». På spørsmål fra Journalisten bekrefter Forr at han også siden en gang på 70-tallet har vært deltaker i denne gruppen. «Visjonsgruppen» består av 6-8 personer med sentrale posisjoner i norsk samfunns- og næringsliv, blant annet tidligere Statoil-direktør Harald Norvik. Gruppen møtes i utgangspunktet en gang hver måned, men den siste tiden har det vært sjeldnere. I mai skal gruppen på utflukt til Toscana.

– Ja, dette er en privat samtalegruppe, og det har ingenting i det offentlige å gjøre. «Visjonsgruppen» er et festlig lag. Det er venner som møtes og prater sammen og har ingenting å gjøre med at Ulltveit-Moe er blitt president i NHO, sier Forr.

– Kan du opplyse om hvor mange og hvem som er med?

– Nei, dette er en privat gruppe, og jeg ser ingen grunn til å opplyse noe om det. Vi er en vennegjeng. Gruppen ble startet en gang på 70-tallet. Noen av oss var studenter og noen var i begynnelsen av sin karriere.

– Og Ulltveit-Moe er en slags koordinator?

– Nei, nei, vi har ingen koordinator. Vi har et godt måltid, hører et foredrag og diskuterer. Thorbjørn Jagland har vært invitert, så vidt jeg vet.

– Møtte han?

– Det tror jeg ikke.

– Har du ingen betenkeligheter som seniorkommentator i en av Norges mest innflytelsesrike aviser å pleie så tette bånd med NHO-presidenten?

– Jeg har kontakter med mange ulike miljøer og personer. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal kunne fungere som journalist hvis jeg ikke har slike kontakter. Hvordan skal man ellers få tips, sier Gudleiv Forr.

Troverdighet

Heller ikke ansvarlig redaktør John O. Egeland i Dagbladet ser noen betenkeligheter ved at journalister har så tette bånd til NHO-presidenten. Egeland sier at det ikke kan settes spørsmålstegn ved Dagbladet eller medarbeidernes integritet og troverdighet fordi de også omgås samfunnstopper.

– I denne saken må man skille mellom det at Jagland sier han blir mer og mer sosialist, men låner hytta til NHO-presidenten, og det at journalister som alle andre har en vennekrets som de omgås med privat, sier Egeland.

– Er det ikke sterkt å henge ut Jagland uten å opplyse at Dagbladets egne journalister omgås samme Ulltveit-Moe?

– Nei, vi må få lov til å ha venner. Vi må huske på at det symbolske for en politiker veier mye tyngre enn for oss andre. Jeg synes det er helt riktig at Jagland omgås folk i alle leirer, men når han gjør dette i en spesiell politisk situasjon, så får hans private handlinger en politisk effekt, sier Dagbladet-redaktøren.


«Visjonsgruppen» rundt NHO-president Jens Ulltveit-Moe:Privat, men nobel vennegjeng

Dagbladets Gudleiv Forr har i årevis deltatt i en eksklusiv samtalegruppe med framtredende næringslivsfolk. De ni i «Visjonsgruppen» rundt NHO-president Jens Ulltveit-Moe møtes regelmessig til foredrag og diskusjon. Journalisten kjenner identiteten til alle ni.

 
Gudleiv Forr og flere av gruppens medlemmer fastholder overfor Journalisten at det er en privat vennegjeng, og at det ikke har noen offentlig interesse. Men det er nå en nobel vennegjeng fra næringsliv og politikk.

Gudleiv Forr sier til Journalisten at han ikke synes «Visjonsgruppen» har noen som helst offentlig interesse, og at det ikke har noen innflytelse på hans journalistikk.

– Dersom det kunne påvises spor i mine kommentarer eller i Dagbladets lederartikler tilbake til denne gruppen, så ville det være en sak, sier han.

Forr viser til at han har vært leder for lederavdelingen i Dagbladet i snart 20 år, og at han og Dagbladet opp gjennom årene har skrevet artikler som har gått på kryss og tvers av de interesser og synspunkter medlemmer av «Visjonsgruppen» måtte ha.

– Ta for eksempel Dagbladets holdning til spørsmålet om endringer i rederibeskatningen, eller se på hva vi har skrevet om lederlønninger i det private næringsliv. Jeg er ikke overbevist om at det sammenfaller med hva Jens Ulltveit-Moe mener, hverken da han var president i Rederiforbundet eller nå i NHO, sier Forr.

25-årsjubileum

Det er ni medlemmer i den såkalte «Visjonsgruppen», og det har ikke vært uproblematisk å få fram navnene. Inntil det siste har Gudleiv Forr og andre «visjonærer» stått beinhardt på at det er en privat gruppe som ikke hører hjemme i det offentlige rom, men sammensetningen er nå klar.

Ved siden av Forr, NHO-president Ulltveit-Moe og tidligere Staoil-direktør Harald Norvik som vi skrev om i forrige utgave av Journalisten, består gruppen av kjente navn innen næringsliv og politikk som Anders Eckhoff (forretningsadvokat i advokatfirmaet Bugge, Arentz-Hansen og Rasmussen på Aker Brygge, sentral i Kjell Inge Røkke-systemet og medlem av Kværner-styret), Jørgen Randers (professor ved BI og frittstående konsulent), Kjeld Rimberg (tidligere generaldirektør i NSB, frittstående konsulent og aktiv i en rekke styrer), Halvor Stenstadvold (konserndirektør i Orkla og Jens P. Heyerdahls fortrolige), Ivar Tangen (tidligere direktør i Deminex, frittstående konsulent) og Tore Tønne (tidligere SINTEF-direktør og helseminister, nå blant annet administrerende direktør og styreformann for J. M. Stenersens forlag, styreleder for lobbygiganten Biomarint Forum og nestleder i Kværner-styret).

Det er med andre ord ikke akkurat B-laget i norsk næringsliv Gudleiv Forr omgir seg med. Tore Tønne sier til Journalisten at gruppen har 25-årsjubileum i år, og han selv var en av grunnleggerne sammen med Jørgen Randers, Steinar Skjeveland og Harald Norvik. Skjeveland har med årene endt opp i Norad og tar seg mer av verdens elendighet. Han er den eneste av de fire grunnleggerne som ikke lenger er med i gruppen.

Mandager

Da «Visjonsgruppen» startet for 25 år siden møttes gruppen regelmessig hver første mandag i måneden etter arbeidstid. Ett av medlemmene hadde ansvar for «dagens tema», og gruppen holdt seg stort sett med egne foredragsholdere. Først i senere år har man ifølge Tønne måttet nedverdige seg til å innby eksterne innledere.

– Dette var et fristed, der vi kunne lufte meninger og synspunkter og bli kritisert sønder og sammen etterpå. En veldig nyttig, intellektuell lek, sier Tønne.

Med årene har gruppens virksomhet blitt utvidet til det Tønne betegner som mer sosiale sideaktiviteter i form av en matbit og litt vin. Noen turer er det også blitt, og gruppen skal til Toscana i mai. Men det var aldri meningen at det skulle bli noen mat- og vinklubb.

– Dette er en intellektuell forsamling som bruker litt tid på å diskutere spørsmål litt utover hverdagen, sier også Forr.

– Føler du ikke problemer i forhold til din journalistiske integritet og habilitet når du omgås så tett med denne typen samfunnstopper?

– Nei, jeg sier som Arve Solstad sa, at integritet er noe man har i hodet sitt. Min deltakelse i gruppen har ingen konsekvenser for min virksomhet i Dagbladet, sier Gudleiv Forr.

____________________________________________________________
 
journalisten.no

Mektige «visjonære» vener
 
Dei gamle venene i den hemmelege «Visjons-gruppen» har i det året dei feirar 25-års jubileet sitt kome i lyset som aldri før, ikkje minst takka vere sitt spesielle forhold til Kjell Inge Røkke.
 
 




FORSYNTE SEG: Eks-helseminister Tore Tønne, medlem av vennegjengen «Visjons-gruppen». Nå etterforskes han av Økokrim.
Foto: Arkivfoto: Marianne Hansen

Publisert: 15. des. 2002, 10:00
Oppdatert: 14. des. 2002, 22:29
I april i år avslørte fagbladet «Journalisten» at det fanst noko som heitte «Visjons-gruppen». Det var ein «venegjeng» som hadde halde saman i 25 år i det løynde med jamnlege møte, foredrag, diskusjonar og middagar. Fleire gongar har dei vore på tur til NHO-president Jens Ulltveit-Moe si hytte på Geilo. I mai hadde gruppa tur til Toscana i Italia.
 
Journalist i godt lag
Alle så nær som ein av medlemene er solid planta i næringslivet. Den eine som ikkje er det, er derimot journalist, ingen tilfeldig journalist, men den mest profilerte politiske kommentatoren i Dagbladet, Gudleiv Forr. Han har leia kommentaravdelinga i Dagbladet i nær 20 år.
Forr uttala til «Journalisten» at han meinte at «Visjons-gruppen» ikkje hadde «noen som helst offentlig interesse».
Jahn Otto Johansen, som var ansvarleg redaktør i Dagbladet då Forr gjekk inn i «Visjons-gruppen», vart aldri orientert. Han reagerer med vantru:
- Dagbladet har i alle år med rette kritisert og raljert over frimureri. Dette er langt verre, seier Johansen i dag.
 
«Visjons-gruppen»

Medlemer i gruppa er desse: NHO-president Jens Ulltveit-Moe, tidlegare konsernsjef i Statoil, Harald Norvik, BI-professor Jørgen Randers, konserndirektør i Orkla, Halvor Stenstadvold, BA-HR-advokat Anders Eckhoff, tidlegare helseminister Tore Tønne, redaktør Gudleiv Forr, tidlegare generaldirektør i NSB, Kjeld Rimberg, og tidlegare direktør i Deminex, Ivar Tangen.

I fjor skreiv Forr fleire artiklar som støtta Røkke medan kampen om Kværner raste som verst. I same slengen vart også Jens Paludan Heyerdahl prisa i høge tonar. Heyerdahl og Røkke har i fleire år hatt kaninar saman. Saman torpederte dei i 1997 ein fusjon mellom Kreditkassen og Storebrand, med det resultat at Kreditkassen i dag er på svenske hender.
Fleire av dei øvrige medlemene i gruppa har kvar på sin måte markert seg i forhold til Kjell Inge Røkke. Det gjeld til dømes Jens Ulltveit-Moe.
 
Tønne i klisteret
Verst ute av «Visjons»-venene er tidlegare helseminister Tore Tønne. Han er teken i fleire løgner om sitt forhold til Røkke. Han blånekta for at han hadde hatt betalte oppdrag for Røkke inntil dokumentasjonen låg på bordet.
Oppdraget var sindig kamuflert ved hjelp av Røkke sine hoffadvokatar i BA-HR, har Dagbladet avslørt gjennom interne dokument frå advokatfirmaet. Dette har stilt advokatfirmaet i eit lite flatterande lys, for å seie det pent.
At Tønne etter avsløringa også må betale tilbake etterløn som statsråd som han urettmessig har fått utbetalt, gjer ikkje saka betre.
Odelstingspresident Ågot Valle meiner klart at Tønne bør meldast til politiet. Ho har fått støtte frå fleire juss-professorar.
Då han vart statsråd sa Tønne at han ikkje hadde stelt seg slik at han hadde problem med å gå kraftig ned i løn for å bli statsråd. Nå veit vi betre. Han hadde milliongjeld som han hadde problem med å betene. I vår måtte han låne tre millionar kroner av Røkke. Lånet vart gjeve utan avtale om rente og avdrag.
 
Kritisk korrupsjonsjegar
Korrupsjonsjegar Eva Joly uttalte seg svært kritisk om låneforholdet då ho torsdag var i Bergen.
Sidan er det avslørt at Tønne har hatt fleire oppdrag for Røkke. Mange er ikkje overraska over dette sidan Tønne gjekk til statsrådsjobben i Stoltenberg si regjering direkte frå direktørjobben i Røkke-selskapet Norway Seafoods.
Det høyrer med til historia at Tønne før dette, som sjef i Statens Nærings- og Distriktsutviklingsfond (SND), hadde investert i Norway Seafoods. Sidan har SND lege i krig med Røkke etter at han tvangsinnløyste aksjane for ein slikk og ingenting.
 
Ugild Tønne?
Spørsmålet om Tønne er ugild som nestleiar i styret for det Røkke-dominerte Kværner, er vurdert av ein av dei andre styremedlemene, advokat Anders Eckhoff. Han har ikkje funne grunn til å meine at Tønne er ugild.
Spørsmålet er om Eckhoff sjølv er gild når det gjeld å vurdere eit slikt spørsmål. Ikkje berre er han hoff-advokat for Røkke, han har også i 25 år vore «broder» av Tønne i «Visjons-gruppen». Han er også involvert i dekkoperasjonen som har kamuflert Tønne sine oppdrag for Røkke.
 
Børs-formannen teier
Aksjonærforeningen har kravd at Tønne må avvikle låneforholdet for å kunne halde fram i Kværner-styret. Men spørsmålet er om det er nok til å «reparere» inhabilitetsforholdet.
- Spørsmålet er kort og godt om ein kan ha tillit til at han er tilstrekkeleg uavhengig når bindingane er så tydelege, seier juss-professor Jan Fridtjof Bernt.
I går svinga Oslo Børs svøpa over bindingane mellom Tønne og Røkke som gjer at det blir stilt spørsmål ved styret i Kværner.
Men styreformannen ved Oslo børs hadde ingen kommentarar. Det var kanskje ikkje så rart sidan styreformannen heiter Harald Norvik og er felag med Tønne og Eckhoff i «Visjons-gruppen».
 
bt.no
©Bergens Tidende
http://www.bt.no/innenriks/article122939
 
____________________________________________________________

Tønne-saken

* Tore Tønne mottok etterlønn i tre måneder da han gikk av som helseminister i fjor høst. I ettertid mottok han 1,5 millioner kroner for konsulentoppdrag i forbindelse med Aker Maritimes kjøp av Kværner, som skjedde i løpet av etterlønnsperioden.
* Tønne tilbød seg å betale tilbake pengene da Statsminister kontor (SMK) avgjorde at de var mottatt i strid med reglene. SMK ville ikke politianmelde Tønne for å ha mottatt for mye etterlønn.
* Tore Tønne var visestyreformann i Kværner og hadde et lån på tre millioner kroner hos Røkke. Lånet er innfridd.
* Advokatfirmaet BA-HR innrømmet både at Tønne ga Røkke rådgivning, at de hadde skjult at Tønnes lønn kommer fra Røkke og at dokumentene Dagbladet avslørte var lekket fra dem.
 
 
Tønne ble tiltalt fredag
Økokrim tok fredag ut tiltale mot tidligere helseminister Tore Tønne for grovt uaktsomt bedrageri. Det bekreftet Økokrim søndag.
Økokrim planla å sende ut en pressemelding lørdag om at Tønne var tiltalt, men opplysningene ble holdt tilbake da Tønne ble meldt savnet. Lørdag kveld ble han funnet død nærheten av bilen sin på en rasteplass i Sylling i Buskerud.
Tiltalen ble forkynt for Tønnes forsvarer, advokat Olav Braaten fredag. Etterforskningen i saken startet etter at det ble kjent gjennom media at Tønne mottok ventelønn i perioden etter at han gikk av som helseminister, samtidig som han fikk et betydelig honorar fra Aker RGI gjennom advokatfirmaet BA-HR.
– Meldingen om Tønnes død var et tragisk og vondt budskap også for dem som har etterforsket saken ved Økokrim. Våre tanker går til Tore Tønnes nærmeste, skriver Økokrim i en kunngjøring.
Etter Tore Tønnes dødsfall har Økokrim henlagt saken mot ham.
Opplyst fra politiet i Drammen lørdag kveld:

Tore Tønne funnet død

Tidligere helseminister Tore Tønne har vært savnet siden fredag ettermiddag. Like før klokken fem fredag ettermiddag skal Tore Tønne ha snakket med en kollega via mobiltelefon. Siden har hverken familie eller nær omgangskrets hørt fra ham.
I følge Aftenposten skal Tore Tønne ha blitt orientert fredag om at han ville bli tiltalt.
SISTE: Kl 2030 lørdag kveld melder Aftenposten at tidligere helseminister Tore Tønnes bil lørdag kveld ble funnet ved Skaret på Sollihøgda. SISTE: kl 2045 er det opplyst fra politiet i Drammen at Tore Tønne er funnet død ved bilen. StavangerAvisen vil kommer tilbake med mer.
 
Drammen Politikammer ble kontaktet av Tønnes familie klokken ett natt til lørdag, hvorpå den ordinære nattpatruljen lette i Drammens- og Oslo-området.
Da Tønne ikke dukket opp til et avtalt møte med sin advokat lørdag morgen klokken ni, ble han formelt meldt savnet. Drammen Politikammer hadde i går kveld ingen konkrete spor, og betegner leteasjonen som vanskelig. Alle sannsynlige oppholdssteder er sjekket, inkludert Tønne-familiens to hytter.
Kl 2030 lørdag kveld melder Aftenposten at tidligere helseminister Tore Tønnes bil lørdag kveld ble funnet ved Skaret på Sollihøgda.
Kl 2045 er det opplyst fra politiet i Drammen at Tore Tønne er funnet død ved bilen.
Vanskelig tid for Tønne
Tore Tønne har vært under et voldsomt press siden det ble kjent at han mottok ventelønn som avgått statsråd, samtidig som han gjennom sitt selskap Tønne Consult utførte arbeid for advokatfirmaet BA-HR. BA-HR var Kjell Inge Røkkes nærmeste jurdiske rådgivere i kampen om Kværner i fjor høst. Først nå i høst mottok Tønne 1,5 millioner kroner for arbeidet som ble utført for BA-HR i november i fjor. Dobbeltlønnen skapte mye bråk, og resulterte i at Økokrim igangsatte etterforskning, skriver Aftenposten.
- Orientert om tiltale
Etter det Aftenposten skriver skal Tore Tønne fredag ha fått opplysninger om at det vil bli tatt ut tiltale mot ham som følge av dobbbel-lønnen.
- En sentral kilde hevder overfor Aftenposten at det vil bli tatt ut tiltale knyttet til utbetalingen av dobbeltlønn. Hverken Økokrim eller Tønnes advokat, Olav Braaten ville i går kommentere hvorvidt forkynnelsen fant sted, eller hva en eventuell tiltale går ut på, skriver Aftenposten.
Etter planen skulle Økokrim gå ut med offentlig informasjon lørdag formiddag, men utsatte alt som har med selve saken å gjøre da Tønnes advokat kontaktet Økokrim-sjef Einar Høgetveit natt til i går.
KILDE: Aftenposten

________________________________________________________________
Minneord over Tore Tønne

Rettskaffen og selvoppofrende

"Det er for oss en alle en ufattelig tragedie, og vi føler en sterk medfølelse med hans kone, to barn, familie og venner. Det er de som nå skal ha våre tanker og oppmerksomhet". Kjell Inge Røkke og Aker Kværner i en pressemelding.
FOTO: JAN THOMAS ESPEDAL

Alle somkjente Tore Tønne, og i særlig grad vi som fikk være hansvenner, vet at han var helt rettskaffen, nøysom ogselvoppofrende. Han gledet seg intenst over å kunne settesine rike evner og sin store arbeidskraft inn i samfunnetstjeneste. Tores tragiske bortgang fremstår derfor somet bittert nederlag for samfunnet, og vitner om at noe eralvorlig galt ved utbredte holdninger og arbeidsmåter i deav samfunnets institusjoner som la ham slik underpress. Tore Tønne vokste opp i beskjedne kår i etnærsamfunn der solidaritet og hjelpsomhet var sentraleverdier. Det var naturlig for ham at de samme verdier varvirksomme i det han selv gjorde. Hans rike evner og storearbeidsglede brakte ham på kort tid gjennom akademiskeeksamener og inn i betrodde posisjoner i forvaltning,næringsliv og politikk. Overalt ble det verdifulleresultater av hans arbeid. Og hvor han enn virket, smittethan sine omgivelser med sin arbeidsinnsats, sitt humør ogsin evne til å sette mål og omgjøre dem til resultater. Tore forente i seg styrke og beskjedenhet, effektivitet ogvarme, tall og poesi, alvor og humor. Han satte sin kone ogsine sønner høyere enn alt annet, og alle kamper hankjempet, kjempet han med dem i tankene. Han var en kjær vennfordi han ga raust av seg selv for dem som fikk stå ham nær.Som medmenneske var han ekte, ukunstig og alltidpålitelig. At nettopp det samfunnet Tore holdt så av,vendte seg mot ham i mistenksomhet og mistillit, er etpinefullt og ubegripelig paradoks, som ikke var til å bærefor ham. Så fant han ingen annen vei ut av den kampen. Visom kjente ham, sitter tilbake med takknemlighet for å hafått være hans venner, og vil alltid ha minnet om Tore Tønnekjært. ANDERS ECKHOFF
GUDLEIV FORR
HARALD NORVIK
JØRGEN RANDERS
KJELD RIMBERG
HALVOR STENSTADVOLD
IVAR TANGEN
JENS ULLTVEIT MOE

Dette er en artikkel fra www.aftenposten.no.
Oppdatert: 23. desember 2002 kl.00:04

__________________________________________________________
 
Økokrim bøtelegger BA-HR-advokat

Advokat Øyvind Eriksen i advokatfirmaet BA-HR er ilagt et forelegg på 50.000 kroner av Økokrim for regnskapsovertredelse i forbindelse med den såkalte Tønne-saken.

Forelegget gjelder en faktura pålydende 2,5 millioner kroner fra BA-HR til Aker RGI Holding AS, datert 29. juni 2002.
I en pressemelding fra Økokrim-sjef Erling Grimstad heter det at alternativet til å betale boten er å sone 25 dagers fengsel.

Skjulte Tønne-arbeid
Forelegget begrunnes med at fakturaen ikke inneholdt tilstrekkelige opplysninger om arbeidet som var utført av Tore Tønne og hans selskap Tønne Consult i forbindelse med Aker RGIs overtagelse av Kværner ASA.

Ordlyden i forelegget fra Økokrim lyder slik:

«Grunnlaget er følgende forhold eller medvirkning til dette:

I egenskap som advokat i Advokatfirmaet BA-HR, Oslo, utstedte han (advokat Øyvind Eriksen, red.anm) eller besørget utstedt og bokført faktura (...) den 29.06.2002 fra Advokatfirmaet BA-HR til Aker RGI Holding AS, angivelig for juridisk bistand i mars og april 2002 med kr. 2.532.708,68 inklusiv merverdiavgift.»

Fakturaen var uriktig blant annet ved at den kun henviste til juridisk bistand ytet av Øyvind Eriksen, Beret Sundet, Jan Brudvik, Joachim Bjerke, Ivar Alvik, Henrik Kolderup og Helge Lundestad, til tross for at en vesentlig del av fakturaen gjaldt arbeid utført av Tore Tønne og/eller Tønne Consult AS.

Videre ble det beskrevet hva fakturaen gjaldt i brev av 25.06.2002 fra Advokatfirmaet BA-HR til Aker RGI Holding AS. Brevet ble vedlagt fakturaen, men ga ikke dekkende beskrivelse av de arbeidsoppgaver som var utført av Tore Tønne og/eller Tønne Consult AS i forbindelse med Aker RGIs overtagelse av Kværner ASA».

Vedtar forelegg Advokat Øyvind Eriksen i advokatfirmaet BA-HR bestemte seg søndag for å vedta forelegget på 50.000 kroner fra Økokrim.

- På vegne av BA-HR og meg selv beklager jeg at fakturaen ble utformet på en måte som etter Økokrims vurdering innebærer brudd på formregler om spesifikasjon av faktura, uttaler advokat Øyvind Eriksen i en pressemelding til NTB.

Det var i samråd med advokatfirmaet BA-HR at Eriksen søndag besluttet å vedta Økokrims forelegg.

Etablert i 1966
Advokatfirmaet BA-HR (Bugge, Arentz-Hansen og Rasmussen) ble etablert i 1966 og har som forretningsid´e blant annet å «bidra til løsninger som skaper merverdi for våre kunder», ifølge firmaets hjemmeside på Internett.

BA-HR har 80 ansatte advokater og 32 partnere.

(NTB)
Publisert: 22. desember 2002 kl. 16:12
Oppdatert: 22. desember 2002 kl. 18:02
http://n24.no/arkiv/article460513.ece



TEMA: NORGE I STRASBOURG
AKTUALITETSMAGASIN FOR DOMSTOLENE N R . 2 2004


Cand jur/advokatfullmektig Helge Lundestad
er ansatt som dommerfullmektig fra 13. april 2004.

http://www.domstol.no/upload/Internett_fillister/Da/Publikasjoner/Rett%20p%C3%A5%20sak/RettPaaSak%2004-2.pdf


     
25. august 2006 kl. 16:40     Sist ajourført: 10. desember 2004 kl. 15:04
Hovedstyremøte 23. januar 2003

 
BAHR-sakene:

Fremlagt var  generalsekretærens notat av 16.1.03 med bilag, brev av 20.1.03 med bilag fra advokat Rolf Johan Ringdal og e-post av 17.1.03 fra Bjørn Brodwall, formann i Romerike krets. Hovedstyret underga på dette grunnlag saken en foreløpig drøftelse. Advokatene Bjørn Gabriel Reed og Rolf Johan Ringdal fra BA-HR kom deretter (kl. 1100) til stede i møtet og utdypet sitt fremlagte materiale og besvarte spørsmål fra Hovedstyrets medlemmer. Etter at Reed og Ringdal hadde forlatt møtet, drøftet Hovedstyret saken og fattet følgende vedtak:

Gjennom oppslag i media ble det kjent at Advokatfirmaet BAHR hadde sendt  faktura til sin klient Aker RGI hvor fakturabeløpet inkluderte et beløp  på kr. 1,5 mill. som skulle overføres til Tore Tønne/Tønne Consult AS uten at dette fremgikk av fakturaen eller oversendelsesbrevet. Ansvarlig advokat for oppdraget var advokat Øyvind Eriksen.

Etter at forholdet ble kjent har dette vært opphav til en betydelig mediaomtale, hvor det også har vært spekulert i årsaken til at utbetalingen til vedkommende skulle holdes hemmelig.

Advokatfirmaet BAHR har gitt Advokatforeningen en redegjørelse om de nærmere omstendigheter rundt faktureringen. BAHR bestrider ikke at fakturabeløpet inkluderte beløp som skulle utbetales til tredjemann; men mener det forelå aktverdige grunner til å forsøke å holde pengeoverføringen mellom klient og mottaker skjult. BAHR  har redegjort for de vurderinger som lå til grunn for den valgte fremgangsmåte.

Advokatforeningen v/ Hovedstyret vil understreke viktigheten av at advokater ikke bringer seg i en situasjon hvor de kan bebreides for å medvirke til å skjule opprinnelsen til penger som overføres mellom personer og/eller selskaper. En faktura fra en advokat for juridisk bistand må derfor ikke inkludere andre ytelser/utlegg enn hva som fremgår av fakturateksten.

Hovedstyret vil på denne bakgrunn be Disiplinærutvalget for Oslo krets om å vurdere hvorvidt advokat Øyvind Eriksen har brutt Regler for god advokatskikk ved å foreta en fakturering som beskrevet ovenfor. Det vises til reglenes pkt 1.3.  og 2.2.  samt behandlingsreglenes § 2 første ledd som sier at Disiplinærutvalget behandler i første instans klager over at advokater skal ha opptrådt i strid med god advokatskikk eller for øvrig i strid med domstolsloven eller annen lov.

Ettersom det er tatt ut tiltale mot advokat Eriksen vil Disiplinærutvalget ikke kunne realitetsbehandle klagen før saken er avgjort i domstolene, jfr behandlingsreglenes § 2 tredje ledd.

http://www.jus.no/index.gan?id=29970

Oppblåst honorar dekket Tønne-lønn


TETTE BÅND: BA-HR-advokat Anders Eckhoff (t.v.) gir gjerne en hjelpende hånd til sin beste kunde, Kjell Inge Røkke. I Kværner-styret møter han også Røkkes støttespiller Tore Tønne (i midten). Bak står styremedlem Yngve Hågensen.
Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix
annonse

Advokatfirmaet BA-HR firedoblet en regning til Kjell Inge Røkkes Aker RGI, og fikk inn 1,5 millioner kroner ekstra. Det tilsvarer det Tore Tønne seinere fikk utbetalt i honorar for Kværner-jobbing.
tormod haugstad, torgeir lorentzen, erling ramnefjell
Onsdag 11.12.2002, 06:46
oppdatert 09:33

Dagbladet har fått tilgang på dokumenter fra det mektige advokatfirmaet BA-HR som viser at en ordinær regning for et advokatoppdrag de påtok seg for Aker RGI, er blåst opp fra en halv million til to millioner kroner.

Differansen tilsvarer størrelsen på suksesshonoraret tidligere helseminister Tore Tønne nylig fikk for sitt arbeid under Kværner-oppkjøpet i fjor.

Teorien om at advokathuset har forsøkt å dekke til de svært tette økonomiske båndene mellom Kjell Inge Røkke og Tore Tønne, får dermed ny næring.

Dagbladet vet ikke om Tønne har vært informert om BA-HRs rolle i saken.

Ville holde hemmelig
Da Tore Tønne gikk av som helseminister 19. oktober i fjor, gikk det bare timer før han var i fullt arbeid til støtte for Kjell Inge Røkkes Aker RGI. Målet var å bidra til at Aker Maritime fikk overta Kværner - et arbeid som lyktes etter seks hektiske uker.

Det var imidlertid viktig for både Tore Tønne og Kjell Inge Røkke at de tette båndene ble holdt skjult.

Dersom det ble offentlig kjent at de to hadde et økonomisk mellomværende, ville det kunne skape trøbbel på minst to fronter:

Det ville skade Tore Tønnes renommé dersom det ble kjent at han - uten noen form for karantene - hadde gått rett fra statsrådstaburetten til aktiv lobbyvirksomhet for Røkke.

Samtidig ville Kværner-aksjonærer kunne reise tvil om Tønnes habilitet. Ville Tore Tønne, som nestleder i Kværner-styret, opptre uavhengig i saker som involverte storaksjonær Kjell Inge Røkke når han hadde økonomiske bindinger til mannen?

Dermed ble det igangsatt et omfattende arbeid for å skjule båndene mellom de to. Oppdragene i forbindelse med Kværner-oppkjøpet skulle Tønne derfor, ifølge et internt ledernotat fra BA-HR, formelt sett utføre for BA-HR, ikke for Røkke. For å få til dette måtte BA-HR tilføres penger som siden kunne utbetales til Tønne.

Ifølge det samme notatet har pengene blitt overført fra Aker RGI til BA-HR.

«Prosjekt Northstar»
Dagbladet har tilgang til oppsiktsvekkende dokumentasjon som er egnet til å kaste lys over hva som har skjedd.

        DETTE ER SAKEN
    

Tønne-saken

Tidligere helseminister Tore Tønne har mottatt 1,5 millioner kroner for konsulentoppdrag i forbindelse med Aker Maritimes kjøp av Kværner i fjor.

Pengene er ifølge Tønne utbetalt for arbeid han gjorde i de seks ukene som gikk fra han fratrådte som statsråd til handelen var i boks.

I samme periode mottok han etterlønn i strid med reglene. Disse pengene vil han nå betale tilbake.

Interne BA-HR-notater tyder på at pengene kommer fra Kjell Inge Røkkes Aker RGI.

Tore Tønne har et lån på tre millioner kroner hos Kjell Inge Røkke.

Tillitsvalgte i Kværner har bedt Røkke redegjøre for lånet.
 
I mars og april i år gjennomførte advokatfirmaet BA-HR et oppdrag kalt «Prosjekt Northstar» for Aker RGI. I forbindelse med oppdraget ga sju av BA-HRs advokater juridisk bistand til Aker. Hva oppdraget konkret gikk ut på, er ikke Dagbladet kjent med.

Poenget er at det opprinnelige fakturagrunnlaget fra dette arbeidet viser at advokatene Øyvind Eriksen, Beret Sundet, Jan Brudvik, Joachim M. Bjerke, Ivar Alvik, Henrik Kolderup og Helge Lundestad arbeidet i til sammen 225,25 timer med «Prosjekt Northstar». Lønna deres varierer fra 1500 til 2500 kroner timen, avhengig av hvilken jurist som har jobbet med saken. Dette er normal timelønn for norske forretningsadvokater. Alt i alt skulle jobben komme på 537582 kroner for Aker RGI.

Pumpet opp prisen
Men det er ikke denne regningen som noen uker seinere stiles til Aker RGI. Isteden utarbeides en faktura med en helt annen sluttsum. Datoene for arbeidet er riktignok de samme, advokatene som har jobbet med saken er de samme, oppdraget de har utført er det samme, og timeantallet er det samme.

Men nå er timelønna plutselig pumpet kraftig opp.

De billigste advokatene tar nå 5976 kroner i timen, de dyreste tar svimlende 9960. Salæret er med andre ord nesten firedoblet - og befinner seg langt over norsk nivå. At timesatsene også inneholder noen utlegg advokathuset skal ha hatt, endrer ikke inntrykket.

Her er eksempler som illustrerer det nå rekordhøye kostnadsnivået:

# Advokat og partner Øyvind Eriksen står i den første fakturaen med 10 arbeidstimer, registrert den 14. mars, beregnet til til sammen 25000 kroner. I den andre fakturaen er den samme jobben prissatt til 92865,65.

# Advokat og partner Beret Sundet har den 3. april behandlet «Div mail» i et kvarter. På første faktura er prisen for dette 625 kroner, på den andre er prisen 2490,21.

# Advokatfullmektig Henrik Kolderup har den 17. april sørget for «Gjennomlesning av memo» i et kvarter. På første faktura er prisen oppgitt til 375 kroner, på den andre er prisen 1494,13.

1,5 mill. i pluss
Resultatet er at regningen BA-HR utarbeider til Aker RGI 29. juni i år, lyder på 2042507, pluss moms.

Differansen mellom de to regningene er 1504925 kroner - nesten nøyaktig det samme beløpet som Tore Tønnes familieselskap Tønne Consult for kort tid siden fikk utbetalt fra advokatfirmaet BA-HR for sin innsats under oppkjøpet av Kværner.
 
 http://www.dagbladet.no/nyheter/2002/12/11/356020.html

Anders Eckhoff, Tore Tønne, Kjeld Rimberg & Co.

Mektige «visjonære» vener

Dei gamle venene i den hemmelege «Visjons-gruppen» har i det året dei feirar 25-års jubileet sitt kome i lyset som aldri før, ikkje minst takka vere sitt spesielle forhold til Kjell Inge Røkke.

        
 



FORSYNTE SEG: Eks-helseminister Tore Tønne, medlem av vennegjengen «Visjons-gruppen». Nå etterforskes han av Økokrim.
Foto: Arkivfoto: Marianne Hansen

        
Vidar Ystad

Publisert: 15. des. 2002, 10:00
Oppdatert: 14. des. 2002, 22:29

I april i år avslørte fagbladet «Journalisten» at det fanst noko som heitte «Visjons-gruppen». Det var ein «venegjeng» som hadde halde saman i 25 år i det løynde med jamnlege møte, foredrag, diskusjonar og middagar. Fleire gongar har dei vore på tur til NHO-president Jens Ulltveit-Moe si hytte på Geilo. I mai hadde gruppa tur til Toscana i Italia.

Journalist i godt lag
Alle så nær som ein av medlemene er solid planta i næringslivet. Den eine som ikkje er det, er derimot journalist, ingen tilfeldig journalist, men den mest profilerte politiske kommentatoren i Dagbladet, Gudleiv Forr. Han har leia kommentaravdelinga i Dagbladet i nær 20 år.

Forr uttala til «Journalisten» at han meinte at «Visjons-gruppen» ikkje hadde «noen som helst offentlig interesse».

Jahn Otto Johansen, som var ansvarleg redaktør i Dagbladet då Forr gjekk inn i «Visjons-gruppen», vart aldri orientert. Han reagerer med vantru:

- Dagbladet har i alle år med rette kritisert og raljert over frimureri. Dette er langt verre, seier Johansen i dag.

«Visjons-gruppen»
Medlemer i gruppa er desse: NHO-president Jens Ulltveit-Moe, tidlegare konsernsjef i Statoil, Harald Norvik, BI-professor Jørgen Randers, konserndirektør i Orkla, Halvor Stenstadvold, BA-HR-advokat Anders Eckhoff, tidlegare helseminister Tore Tønne, redaktør Gudleiv Forr, tidlegare generaldirektør i NSB, Kjeld Rimberg, og tidlegare direktør i Deminex, Ivar Tangen.
I fjor skreiv Forr fleire artiklar som støtta Røkke medan kampen om Kværner raste som verst. I same slengen vart også Jens Paludan Heyerdahl prisa i høge tonar. Heyerdahl og Røkke har i fleire år hatt kaninar saman. Saman torpederte dei i 1997 ein fusjon mellom Kreditkassen og Storebrand, med det resultat at Kreditkassen i dag er på svenske hender.

Fleire av dei øvrige medlemene i gruppa har kvar på sin måte markert seg i forhold til Kjell Inge Røkke. Det gjeld til dømes Jens Ulltveit-Moe.

Tønne i klisteret
Verst ute av «Visjons»-venene er tidlegare helseminister Tore Tønne. Han er teken i fleire løgner om sitt forhold til Røkke. Han blånekta for at han hadde hatt betalte oppdrag for Røkke inntil dokumentasjonen låg på bordet.

Oppdraget var sindig kamuflert ved hjelp av Røkke sine hoffadvokatar i BA-HR, har Dagbladet avslørt gjennom interne dokument frå advokatfirmaet. Dette har stilt advokatfirmaet i eit lite flatterande lys, for å seie det pent.

At Tønne etter avsløringa også må betale tilbake etterløn som statsråd som han urettmessig har fått utbetalt, gjer ikkje saka betre.

Odelstingspresident Ågot Valle meiner klart at Tønne bør meldast til politiet. Ho har fått støtte frå fleire juss-professorar.

Då han vart statsråd sa Tønne at han ikkje hadde stelt seg slik at han hadde problem med å gå kraftig ned i løn for å bli statsråd. Nå veit vi betre. Han hadde milliongjeld som han hadde problem med å betene. I vår måtte han låne tre millionar kroner av Røkke. Lånet vart gjeve utan avtale om rente og avdrag.

Kritisk korrupsjonsjegar
Korrupsjonsjegar Eva Joly uttalte seg svært kritisk om låneforholdet då ho torsdag var i Bergen.

Sidan er det avslørt at Tønne har hatt fleire oppdrag for Røkke. Mange er ikkje overraska over dette sidan Tønne gjekk til statsrådsjobben i Stoltenberg si regjering direkte frå direktørjobben i Røkke-selskapet Norway Seafoods.

Det høyrer med til historia at Tønne før dette, som sjef i Statens Nærings- og Distriktsutviklingsfond (SND), hadde investert i Norway Seafoods. Sidan har SND lege i krig med Røkke etter at han tvangsinnløyste aksjane for ein slikk og ingenting.

Ugild Tønne?
Spørsmålet om Tønne er ugild som nestleiar i styret for det Røkke-dominerte Kværner, er vurdert av ein av dei andre styremedlemene, advokat Anders Eckhoff. Han har ikkje funne grunn til å meine at Tønne er ugild.

Spørsmålet er om Eckhoff sjølv er gild når det gjeld å vurdere eit slikt spørsmål. Ikkje berre er han hoff-advokat for Røkke, han har også i 25 år vore «broder» av Tønne i «Visjons-gruppen». Han er også involvert i dekkoperasjonen som har kamuflert Tønne sine oppdrag for Røkke.

Børs-formannen teier
Aksjonærforeningen har kravd at Tønne må avvikle låneforholdet for å kunne halde fram i Kværner-styret. Men spørsmålet er om det er nok til å «reparere» inhabilitetsforholdet.

- Spørsmålet er kort og godt om ein kan ha tillit til at han er tilstrekkeleg uavhengig når bindingane er så tydelege, seier juss-professor Jan Fridtjof Bernt.
I går svinga Oslo Børs svøpa over bindingane mellom Tønne og Røkke som gjer at det blir stilt spørsmål ved styret i Kværner.

Men styreformannen ved Oslo børs hadde ingen kommentarar. Det var kanskje ikkje så rart sidan styreformannen heiter Harald Norvik og er felag med Tønne og Eckhoff i «Visjons-gruppen».

bt.no
©Bergens Tidende
http://www.bt.no/innenriks/article122939

Lov og rett-jentene - NETTVERKSNABOLAGET

Kodenavn Haavmåke - Dobbeltagent Svein Lamark

Enter supporting content here

Free counter and web stats