Make your own free website on Tripod.com

Ytringsfriheten, TV 2, A-Pressen, LO, AP, Fritt Ord og Jens Chr. Hauges bolsjevikisk nettverk

Herman Berge v. Amelia Riis

Home | ECHR | Konsesjonen | Eierskapstilsynet | Herman Berge v. Amelia Riis | Herman Berge v. Rønnov | FinanceCredit | Ytringsfriheten | - Jeg ble lurt av TV 2 | TV2 - Norge i dag
TV 2 Nyhetskanalen - 13.05.2007

Mats Ektvedt: Trekker millionkrav
Jurist Herman Berge gjorde krav på mesteparten av erstatningssummen Amelia Riis ble tilkjent av staten i 2003. Etter et innslag på TV 2 Nyhetene trekker Berge nå kravet mot den 78-år gamle enka.
 

tv_2_nyhetskanalen__s.jpg

Artikkel av NTB (HegnarOnline - 12.5.07 09:02)

Trekker pengekrav mot Riis-dødsbo

Advokat Herman J. Berge trekker alle krav mot dødsboet etter Einar Riis.

Berge sier han med dette anser saken som avsluttet.
 
Saken fikk oppmerksomhet i mediene etter at TV 2 tok den opp denne uken. Berge krevde 28 millioner kroner fra dødsboet etter Amelia Riis’ ektemann Einar Riis.
 
Berge bisto ekteparet, som var involvert i en 30 år lang rettstvist mot staten. Amelia Riis fikk i 2002 55 millioner kroner i erstatning for tapt farsarv.
 
Amelia Riis forsøkte å stoppe pengekravet fra sin tidligere rådgiver. Hun mente at Berge hadde manipulert ektemannen hennes før han døde, og sa at Berge allerede hadde mottatt flere millioner kroner for jobben han gjorde for ekteparet.
 
– Den summen på 28 millioner kroner som jeg la inn i dødsboet var en følelsesmessig reaksjon, og var en teoretisk beregning av mitt krav ut fra hvilken samlet innsats jeg har gjort i sakene, skriver Berge i en pressemelding.
 
– Men nå legger jeg dette vekk, i respekt for avdøde Einar Riis, og alt vi hadde sammen. Jeg ber om forståelse for at jeg nå har tenkt meg om og kommet fram til en ny og forhåpentligvis klok beslutning, fortsetter han.
___________________________________________________

TV 2 Nyhetene - 11.05.2007:
... å mele sin egen kake ...

Nettavisen - Manipulert til millionutbetalinger

Amelia Riis' avdøde ektemann ble manipulert til å betale ut millioner av kroner til juristen Herman Berge, mener byfogden i Oslo.

Herman Berge har minipulert, mener byfogden.

Herman Berge har minipulert, mener byfogden. ( TV 2 Nyhetene )

Av Mats Ektvedt

Relaterte saker:

- Han hadde en fasade og var vennlig og venn av familien og så har han hele tiden bare tenkt på å mele sin egen kake, jeg kan ikke si annet enn at jeg synes det er forrædersk, det er min mening, sier Amelia Riis til TV 2 Nyhetene

Vil ha pengene tilbake
Nå vil Amelia Riis ha pengene sine tilbake fra Herman Berge.

TV 2 Sumo: Se TV 2-innslaget her

Og en kjennelse fra byfogden i Oslo kommer henne til unnsetning. Nå får namsmannen ta arrest i biler, bankkonti og andre eiendeler tilhørende Berge til en verdi av opptil 8,6 millioner kroner. For eiendelene til Berge er i stor grad betalt av Riis.

- Han i har i all fall fått for de årene 10 millioner kroner.

Amelia Riis krever milloner tilbake av Herman Berge.
Amelia Riis krever milloner tilbake av Herman Berge.

55 millioner i erstatning
Som jusstudent og høylytt forsvarer av ekteparet Riis, kom Berge inn som rådgiver og støtte, på tampen av en tretti år gammel rettstvist. Den endte med en erstatning til Amelia Riis på 55 millioner kroner, for en tapt arv.

Som TV 2 fortalte i tirsdag, krever Berge nå 28 millioner kroner av Riis, inkludert tidligere utbetalinger vil han dermed legge beslag på mesteparten av erstatningen til Riis.

- Det blir fremlagt som om jeg har lurt en gammel dame for en haug med millioner som er mye mer enn det gjennomsnittsbefolkningen tjener i løpet av et år, sier Berge.

- Har du lurt henne?

- Jeg synes det er et ganske upent spørsmål på denne saken å stille det der, om jeg har lurt henne. Hvis du hadde sett de avtalene.

- Manipulert
Men byfogden i Oslo har sett avtalene og mener Amelias nå avdøde ektemann Einar sannsynligvis ble påvirket og manipulert av Berge til å betale ut millioner.

“¿betydelige utbetalinger ble gjort til Berge som følge av Einar Riis sinnstilstand og Berges påvirkning av Einar Riis” skriver byfogden.

Berge bor i Luxembourg og hadde ikke lest kjennelsen da TV 2 snakket med ham i forrige uke

- Såvidt jeg har skjønt har de (Riis) fått medhold hos namsmannen.

- Det er jo morsomt, spesielt morsomt når de ikke lar meg delta i denne saken. Jeg er jo tydeligvis en motpart, sier Berge.

Etter det TV 2 forstår har Berge nå lest kjennelsen. I en e-post i dag fastholder han at han ikke har manipulert verken Riis eller andre.

For Amelia Riis tar kampen om farsarven aldri slutt.

09.05.07 21:41, ny 09.05.07 22:51

____________________________________________________

Nettavisen - Krever 28 millioner

En jurist krever mesteparten av norgeshistoriens største erstatningssum.

Amelia Riis kjempet i 30 år mot Staten før hun fikk norgeshistoriens største erstatningssum på 55 millioner kroner. Men den idealistiske jusstudenten som hjalp Riis i innspurten av rettstvisten krever nå mesteparten av erstatningssummen.

TV 2 Sumo: Se hele innslaget

Juristen Herman Berge har siden 2003 fått utbetalt godt over 10 millioner kroner fra familien Riis. Blant annet en investering på 2,75 millioner til selskapet Tyvik AS. Dette er et selskap der Berge har en større eierandel og sitter i styret.

- Han fått betalt veldig meget, han har i hvert fall fått ti millioner kroner, sier Amelia Riis til TV 2 Nyhetene.

Amelia Riis innrømmer at hun har vært naiv.
Amelia Riis innrømmer at hun har vært naiv.

Ektemannen døde
Rett etter at Riis fikk utbetalt erstatningen fra staten har tikket det totalt fem millioner kroner inn på Berges konto i Luxembourg. Til tross for at han aldri har vunnet noen rettsak for Riis.

I 2005 døde Amelias ektemann, Einar. Og nå har hun fått nok et krav fra Berge. TV 2 har dokumentasjon som viser at Berge vil ha ytterligere 28 millioner kroner for sin bistand. Berge vil i så fall ha fått ut totalt 38 millioner av erstatningen på 55.

- Hvis han fikk det som han ville nå, ville du nærmest vært blakk?

- Ja, helt, svarer Amelia Riis.

Villa i Luxembourg
Herman Berge har emigrert til skatteparadiset Luxembourg. Til en villa han etter eget utsagn har kjøpt for 5,7 millioner. Han går nølende med på å gi oss et intervju.

- Du legger beslag på to tredjedeler av hele erstatningsbeløpet?

- Ja, det gjør jeg. Og får jeg ut det beløpet skal det gå til en veldedighetsorganisasjon som Einar og Amelia selv ba meg opprette. Jeg skal ikke ha disse pengene.

- Hvor mye har du brukt på idealistisk arbeid hittil av det du har fått ut så langt?

- Jeg har brukt 750.000 kroner på Einar og Amelia i penger, men hva jeg har investert av tid og krefter.

- Bryter avtaler
Berge mener han spilte en sentral rolle i forliket med Staten og at Amelia Riis nå bryter inngåtte avtaler.

Amelia har en annen oppfatning om Berges rolle.

- Han oppnådde ingenting for oss. Han vant aldri en rettsak for oss, han oppnådde ikke noe. Men han var der, han var til stede. Einar trodde blindt på ham. Einar var naiv og jeg var enda mer naiv. Slik var det, dessverre, sier Riis til TV 2.


08.05.07 22:18, ny 08.05.07 23:43

_______________________________________________________

norges-lover-illust_129527b.gif

Fikk 55 mill - saksøker advokaten

Amelia Riis (74) nekter å betale salær til advokaten som la grunnlaget for erstatningen på 55 millioner som hun fikk fra staten ifjor.

I 2001 ble Riis tilkjent 43 millioner kroner i Oslo byrett, i saken mot Oslo skifterett som ble anlagt i 1978.

Denne dommen la grunnlaget for fjorårets millionforlik i Riis favør. Ole Kristian Aabø-Evensen førte saken for Riis, skriver Dagens Næringsliv.

Rederdatter Riis og hennes ektemann Einar Riis (81) nekter nå å betale Aabø-Evensens salær på 167.000 kroner for hans arbeid med en annen sak, den såkalte Falkefjell-saken.

I tillegg flagger Riis et motkrav på 14 millioner dollar (omtrent 97 millioner kroner).

Ekteparet og deres nåværende representant Herman Berge mener det er helt opplagt at Aabø-Evensen burde vunnet Falkefjell-saken.

- Det gir selvsagt ingen legitimitet å forspille en sak fordi man har vunnet en annen, sier Berge til DN.

- Jeg oppfatter stevningen som helt useriøs, og at den bare er et ledd i et forsøk på å unnlate å betale et helt legitimt og rimelig salærkrav. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Ole Kristian Aabø-Evensen.

30.04.04 08:44, ny 30.04.04 08:47
 
____________________________________________________
 

 

Amelia Riis (74) er ikke fornøyd med forliket hun ifjor inngikk med Oslo skifterett, hvor hun fikk 55 millioner kroner av staten. Nå nekter hun å betale salær til advokaten som la grunnlaget for erstatningen.

dn.no Skriv ut

I 2001 ble Riis tilkjent 43 millioner kroner i Oslo byrett, i saken mot Oslo skifterett som ble anlagt i 1978. Denne dommen la grunnlaget for fjorårets millionforlik i Riis favør. Ole Kristian Aabø-Evensen førte saken for Riis.

Motkrav på 14 millioner dollar
Rederdatter Riis og hennes ektemann Einar Riis (81) nekter nå å betale Aabø-Evensens salær på 167.000 kroner for hans arbeid med en annen sak, den såkalte Falkefjell-saken. I tillegg flagger Riis et motkrav på 14 millioner dollar (omtrent 97 millioner kroner), skriver Dagens Næringsliv.

Ekteparet og deres nåværende representant Herman Berge mener det er helt opplagt at Aabø-Evensen burde vunnet Falkefjell-saken.

- Det gir selvsagt ingen legitimitet å forspille en sak fordi man har vunnet en annen, sier Berge til DN.

"Helt useriøs"
- Jeg oppfatter stevningen som helt useriøs, og at den bare er et ledd i et forsøk på å unnlate å betale et helt legitimt og rimelig salærkrav. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Ole Kristian Aabø-Evensen til avisen.

Ekteparet Riis mener de er utsatt for en serie konspirasjoner hvor blant andre advokater og dommere har vært delaktige.

– Vi får den ene justismord-dommen etter den andre mot oss, sier Einar Riis til DN.

Publisert: 30.04.2004 - 07:50 Oppdatert: 30.04.2004 - 19:13

_________________________________________________________

Endelig forlik i Riis-saken

Amelia og Einar Riis har akseptert statens forlikstilbud på nærmere 55 millioner kroner. Ifølge Riis’ advokat, Herman J. Berge gjenstår bare formaliteter før forliksavtalen kan undertegnes av ekteparet og Justisdepartementet.
 
Forliksavtalen innebærer at staten må utbetale det beløpet Oslo byrett fastsatte ved dom 28. februar 2001, nemlig 43 millioner kroner. I tillegg skal Staten betale en rente på 12 prosent. Totalt beløper dette seg på nær 55 millioner kroner, opplyser Berge til NTB.

Ekteparet har akseptert justisministerens forlikstilbud med én endring, nemlig at byrettens dom skal gjøres rettskraftig. Justisdepartementet opplyser til NTB at saken nå er ferdig saksbehandlet og at den politiske ledelsen vil behandle forliksavtalen i begynnelsen av neste uke.

Saken startet etter et arveoppgjør på 70-tallet. Riis mente Oslo Skifterett forsømte seg grovt i sin håndtering av arveoppgjøret i Olsen-familien, som var medeier i rederigruppen Olsen & Ugelstad. Nå kan et endelig punktum være satt for en av norgeshistoriens lengste rettskrangler.
 

Publisert: 29.05.2003 - 22:17 Oppdatert: 06.06.2003 - 14:19

_____________________________________________________

FÅR 55 MILLIONER:

Mot forlik i Riis-saken

Publisert 29.05.2003 kl 23:47
Amelia og Einar Riis har akseptert statens forlikstilbud på nærmere 55 millioner kroner.

Ifølge Riis’ advokat, Herman J. Berge gjenstår bare formaliteter før forliksavtalen kan undertegnes av ekteparet og Justisdepartementet.

Forliksavtalen innebærer at staten må utbetale det beløpet Oslo byrett fastsatte ved dom 28. februar 2001, nemlig 43 millioner kroner. I tillegg skal Staten betale en rente på 12 prosent. Totalt beløper dette seg på nær 55 millioner kroner, opplyser Berge til NTB.

Forliket er ett av de største staten noensinne har inngått.

Saken startet etter et arveoppgjør på 70-tallet. Riis mente Oslo Skifterett forsømte seg grovt i sin håndtering av arveoppgjøret i Olsen-familien, som var medeier i rederigruppen Olsen & Ugelstad.

Ingen seier
Ekteparet har akseptert justisministerens forlikstilbud med én endring, nemlig at byrettens dom skal gjøres rettskraftig.

– Vi hadde valget mellom å akseptere dette forliket eller å la saken gå videre med nye maktovergrep, sier Einar Riis til NTB.

Han tar ikke forliket som en seier.

– Vi har ikke sett pengene ennå og greier ikke å reise rundt og juble etter 30 år med maktovergrep og rettløshet, sier han.

Riis mener at forlikssummen er langt lavere enn det reelle tapet familien har lidd.

–Ultimatum
Riis advokat, Herman J. Berge støtter Riis sitt syn, men sier at de sto overfor et ultimatum.

– Dette var et ultimatum. Vi hadde valget mellom alt eller ingenting, sier Berge til NTB.

«Forliket representerer ingen erkjennelse av ansvar fra statens side», står det i forliksavtalen som trolig blir undertegnet i løpet av kort tid. Samtidig slår avtalen fast at forliket ikke er til hinder for en prøving av om Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen er krenket.

Kontakt
Justisdepartementet opplyser til NTB at saken er til behandling i departementet, men at man tar sikte på en snarlig løsning – senest i begynnelsen av neste uke. Statssekretær Jørn Holme ønsket torsdag ikke å kommentere saken.


_______________________________________________________

ARVESTRID:

Riis stiller krav til Dørum

Publisert 12.04.2002 kl 19:49
Rederdatteren Amelia Riis aksepterer forlikstilbudet fra staten på 43 millioner kroner. Men gigantsøksmålet mot Finansdepartementet holder hun fast ved.

– Dette har vært en fryktelig vanskelig situasjon. Det har aldri vært snakk om et forlikstilbud eller forhandlinger fra statens side, kun et ultimatum. Men Riis har altså valgt å akseptere ultimatumet, sier Riis' juridiske rådgiver, Herman Berge, til Nettavisen.

Ny sak på gang
Ifølge Berge ble brevet med aksepten sendt over til justisministeren fredag ettermiddag. Sammen med svarbrevet ligger imidlertid flere krav fra Amelia Riis og ektemannen Einar.

Riis krever blant annet at forliket kun gjelder den såkalte skifterettsaken mot Justisdepartementet. Ekteparet Riis har nemlig også saksøkt Finansdepartementet for delaktighet i ulovlige transaksjoner.

Ifølge Riis skal tidligere finansminister Per Kleppe (Ap) og andre i departementet ha samtykket til den ulovlige pantsettelsen av Amelia Riis´ skip «Sognefjell» i 1974. Amelia Riis tapte en kontrakt verd 14 millioner dollar. Med flat rente blir beløpet i dag over 600 millioner kroner. Ved renters rente ender summen på godt over 4 milliarder kroner.

– Vi har satt noen betingelser for aksepten av tilbudet til Dørum. Blant annet at forliket bare gjelder skifterettsaken, sier Herman Berge.

Staten til Strasbourg?
Ifølge Berge vil Riis heller ikke fraskrive seg muligheten til å prøve saken i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

– Dersom staten nekter å godta betingelsene for aksepten, ser vi på det som en direkte innrømmelse av at de ikke har sitt på det tørre, sier han.

30 års kamp
Amelia Riis ble fratatt arven etter rederiet Olsen & Ugelstad fordi skifteretten ikke grep inn i arvestriden med broren Kristoffer Olsen.

Etter 30 års strid ga byretten i mars i fjor Amelia og ektemannen Einar Riis delvis medhold. Staten - ved Justisdepartementet - ble dømt til å betale paret 43 millioner kroner i erstatning.

Men daværende justisminister Hanne Harlem anket saken til lagmannsretten.

Forlikstilbud
Tidligere i år bestemte justisminister Odd Einar Dørum seg for å se på Riis-saken på nytt, og i mars kom han med et tilbud om å trekke anken. Betingelsen var at også Amelia Riis trakk sin egen anke.

Og nå har altså ekteparet Riis gått med på tilbudet om 43 millioner kroner samt renter for tapt farsarv.

– 43 millioner kroner er selvfølgelig veldig mye penger, og det synes Amelia også. Men ser vi i forhold til hva hun har tapt, er summen liten. Det var en vanskelig avgjørelse å akseptere forlikstilbudet, sier Herman Berge til Nettavisen.

Amelia Riis sier til NTB at hun ikke føler noen lettelse.

– Nei, jeg føler ingen lettelse foreløpig, sier hun.


_______________________________________________________

Vogt tar Riis-saken til høsten

Advokat Edvard Vogt blir prosessfullmektig for Amelia og Einar Riis når ankesaken de to har reist mot boet etter avdøde skipsreder Hilmar Reksten kommer opp for Gulating lagmannsrett i Bergen i høst.
 
 
Lagmannsretten vil godta kravet fra ekteparet Riis om å få utsatt ankesaken etter at også Reksten-boet har godtatt en slik utsettelse. Ankesaken vil komme opp for lagmannsretten i Bergen i august eller september i år.

14 millioner dollar
Amelia og Einar Riis krever 14 millioner amerikanske dollar og renter fra Reksten-boet etter at Amelia Riis' farsarv, skipet "Sognefjell", i 1974 ble pantsatt til banken DnC for å redde skipsreder Hilmar Reksten fra konkurs. Reksten-boet hever at dette kravet er foreldet.

Et annet tema i rettssaken vil være om de to bobestyrerne i Reksten-boet, Jens Kristian Thune og Kristian Roll, utløste erstatningsplikt på boets vegne overfor Amelia Riis da de i 1993 inngikk et forlik med Hambro's Bank i London. Jakten på en betydelig del av Hilmar Rekstens angivelige skjulte formue i utlandet ble dermed innstilt.

Konspirasjon
Advokat Vogt sa i lagmannsretten torsdag at pantsettelsen av "Sognefjell" skjedde gjennom en konspirasjon til fordel for Reksten-boet. Denne saken er en av de mest kompliserte i norgeshistorien. Jeg regner med at retten vil bistå oss slik at vi kan få ut titusenvis av dokumenter fra Hambro's Bank, Norges Bank og en rekke rederier for å belyse det som skjedde, sa Vogt.
 

Publisert: 14.02.2002 - 11:35 Oppdatert: 04.06.2003 - 10:53

dn.no - Vogt tar Riis-saken til høsten

_____________________________________________

«Det som driver oss er bitterhet og hevnlyst»

- Amelia Riis VS Den norske stat

- Hele Høyesterett inhabil

- Forslag fra stortingsrepresentant Carl I Hagen

- Hilmar A. Rekstens særeiedødsbos konkursbo

- Amelia Riis, Einar Riis mot Hilmar A. Rekstens særeiedødsbo, dets konkursbo

borge_rekstenseventyr1.jpg

«Opplevelser»

Hilmar Reksten - Einar og Amelia Riis

- Britisk jakt på norsk gull

Gotaas-Larsen

Beredskapsrådet for skipsfart

Beredskapsutvalget

Store/Office Hours: Monday - Friday 8am -5pm

Free counter and web stats